perjantai 26. toukokuuta 2017

Vähiin käy ennen kuin loppuu

Taas on yli kaksi viikkoa vierähtänyt edellisestä postauksesta. Pahoittelut hiljaiselosta. Nyt seuraakin sitten kerralla pidempi mammuttipostaus, sillä näihin reiluun kahteen viikkoon on mahtunut melkoisen paljon kaikenlaista! Arkipäivät ovat kuluneet tiiviisti työn touhussa, ja kävipä Minnakin Berkeleystä vierailulla viikon verran. Snoqualmien reissuani seuraavana viikonloppuna valtaosa laitoksen väestä lähti SASS-konferenssiin Minneapolisiin. Siis siihen konffaan, johon minäkin vielä syksyllä harkitsin lähettäväni esitelmäehdotuksen. No enpä lähettänyt, ja pitkään jahkailtuani osallistumisen kanssa kävi lopulta niin, että ilmoittautumisen deadline ehti mennä ja minä jäin rannalle ruikuttamaan. Rahat alkavat tosin olla jo tässä vaiheessa kevättä vähän kiven alla, ja ylimääräisten klexane-pistosten hankkiminenkin vähän hidasti innokkuuttani lähteä mukaan. Varasin Suomesta lähtiessäni klexanea mukaan sen verran, että pärjäisin koko vuoden jos en lentele ylimääräisiä. SASS olisi nyt mennyt vähän sinne ylimääräisten lentelyjen kategoriaan, ja ilman klexanea hirvittää lentää. Veritulpan uusiminen on ehdottomasti "vältä kuin ruttoa"-listalla. Joten erinäisten oikeiden syiden ja tekosyiden summana tein jokseenkin tietoisen päätöksen olla osallistumatta. SASS järjestetään vuosittain, joten ainahan on ensi vuosi, ja sitä seuraava ja niin edelleen. Oli mukava seurailla Facesta konffan kuulumisia. Euroviisujen osuminen lauantaille lohdutti myös. Kävin myös torstaina sijaistamassa Finlandia Foundationin suomen kursseilla: oli hauskaa päästä opettamaan muuallakin kuin yliopistolla. Laitoksella oli torstaina ja perjantaina hiljaista kuin huopatossutehtaalla, joten tein toimistolla rästihommia vähän tavallista pidempään. Lauantaina pistin yhdenhengen viisukatsomon pystyyn ja otin whatsappilla yhteyden Tampereelle. Päivä meni mukavasti viisujen parissa, ja illalla ehdin vielä vähän siivoilla seuraavan viikon vierailijaa ajatellen. Sunnuntaina menin käymään Seattlen pääkirjastossa erään paikallisen Fulbright-seuran aktiivin kanssa. Tapasimme Snoqualmien-retkellä, missä hän kutsui minut mukaansa tutustumaan pääkirjastoon. Kirjasto on arkkitehtuuriltaan mielenkiintoinen ja sen sanotaan muistuttavan muodoltaan kirjapinoa. Itse en samankaltaisuuksia oikein erottanut: tuleepa vahvasti mieleen kotoinen Metso Tampereelta... Kirjasto oli kuitenkin vaikuttava sekä sisältä että ulkoa, ja lainaavien asiakkaiden lisäksi siellä harhaili muitakin arkkitehtuurin ihailijoita. Oma suosikkini kirjastossa ovat ehkä kapeat neonvihreät liukuportaat, joita pitkin pääsee ylimpiin kerroksiin. Palvelujen näkökulmasta ilahduin keskikerroksessa olevasta Job Resource Centeristä, johon oli koottu muun muassa tietokoneita ja infotiskejä työtä etsiville. Saatavilla oli monenlaista neuvontaa ja ohjausta, ja lisäksi myös erilaisia ilmaisia kursseja työnhakuun. 
Pohjakerroksen lattiassa on tekstejä eri kielillä. Suomea en harmikseni löytänyt.

Uforullaportaat

Ylimmän kerroksen hiljainen lukualue

Kirjastossa on yllättävissä paikoissa paikallisten taiteilijoiden teoksia, tämä oli ylimmässä kerroksessa.
Viime viikolla Minna tuli Berkeleystä visiitille. Minulla oli muutamana päivänä töitä vähän enemmän, mutta hyvin löysimme myös aikaa yhteisille lounaille ja turistikierroksille. Kävin Minnan kanssa muun muassa Columbia Centerissä, josta on kuulemani mukaan paremmat näkymät kuin esimerkiksi Space Needlestä. Columbia Center on koko Washingtonin korkein rakennus 295 metrin korkeudellaan. Kerroksia on yhteensä 76, ja tornin huipulle on rakennettu erillinen katselutasanne. Muutama kerros alempana on tietenkin myös mikäpä muu kuin Starbucks, josta voi ihailla maisemia ilmaiseksi. Näköalatasanteelle on yhdeksän dollarin pääsymaksu, joten kyseessä on huomattavasti edullisempi vaihtoehto Space Needlessä käymiselle.

Komeat oli näkymät! Space Needlekin näyttää kovin pikkuruiselta Coolumbia Centerin korkeuksista
Bainbridgen lautaltakin on ihan mukavat näkymät.

Columbia Centerin lisäksi kävimme Bainbridge Islandilla ja Kerry Parkissa. Minna kävi itsekseen myös Discovery Parkissa, joka kuulosti niin mielenkiintoiselta paikalta, että lisäsin omalle listallenikin. Koska tulevalle viikonlopulle on luvattu aurinkoista säätä, ja koska Discovery Parkin rantabussit ovat alkaneet liikennöintinsä, voisin piipahtaa puistossa jo nyt viikonloppuna. Jos heittäydyn oikein rohkeaksi voisin jopa käydä heittämässä talviturkkini! Viikonloppuna oli vielä U Districtin vuosittaiset markkinat ja kävinkin siellä pyörimässä sekä lauantaina että sunnuntaina. Kojuja oli melkein koko Aven pituudelta ja myynnissä oli kaikenlaista. Itse keskityin lähinnä syömiseen, joten kiersin huolella kaikki ruokakojut ja -rekat. Söin muun muassa minidonitseja, elämäni ensimmäisen corndogin ja ihanan mehevää teriyaki-kanaa. Minnan piti lähteä takaisin Kaliforniaan sunnuntaina, mutta hän myöhästyi lennoltaan. Saimme siis vielä yhden extraillan, jonka käytimme käymällä iltapalalla Wallingfordin Dick'sissä. Dick's on seattlelainen pikaruokaravintolaketju, jonka ravintoloita on vain Washingtonissa. Siinä illan hämärässä parkkipaikalla valtavien katumaastureiden lomassa hamppareitamme vetäessä koin pitkästä aikaa sellaisen "amerikkahetken". Jokin siinä hetkessä tuntui niin kovin amerikkalaiselta, mutta en osaa selittää mikä. Seattle on melko kaukana sellaisesta stereotyyppisestä amerikkalaisuudesta, joten täällä oleminen ei minusta ole juuri poikennut Euroopassa olemisesta. Toki on vähän höperöä koittaa tiivistää mitään sellaisiin valtaviin könttätermeihin kuin "amerikkalaisuus" tai "eurooppalaisuus", mutta jokin siinä hetkessä Dick'sin pihalla näyttäytyi minulle "amerikkalaisena". Hamppari oli yksinkertainen mutta hyvä, joten pitänee ehkä käydä vielä kokeilemassa saman paikan pirtelöt. Ovat kuulemma erityisen hyviä.

Dick'sin vähän linttaantunut purilainen ja ihanan retro take away -pussi.
Tällä viikolla opetuksessa on saanut jo alkaa ennakoimaan ensi viikkoa ja kurssin lopettelua. Pidin suullisen kokeen jo keskiiviikkona, jotta ensi viikolla ei tarvitse turhaan kiirehtiä ja pitää suullisia ja kirjallisia kokeita peräkanaa. Suulliset menivät taas oikein hyvin ja uskoisin loppukokeenkin sujuvan ongelmitta. Ensi viikolla kuvioita sekoittaa vähän maanantain Memorial day, joka on kansallinen vapaapäivä. Jäljellä on siis enää neljä päivää opetusta! Pidän loppukokeen torstaina ja perjantaina pidämme yhteisen piknikin toisen vuoden kurssin kanssa. On mukava lopettaa vuosi johonkin vähän rennompaan, ja toisaalta opiskelijoidenkin on hyvä päästä näkemään toisiaan vuosikurssien yli. Viikon päästä viikonloppuna on sitten läksiäisjuhlat vieraileville lehtoreille ja finals weekillä vielä laitoksen valmistujaiset. Kiirettä pitää varmasti loppuun asti, sillä suomen kurssin arvioinnin lisäksi minun pitää pitää huolta että saan omista kurssisuorituksistani kaikki arvosanat ja paperit mukaan ennen kuin lähden takaisin Suomeen. Nyt viikonloppuna minun on myös jo pakattava, sillä muutan tiistaina kellarikämpästäni airbnb:hen viimeisiksi puoleksitoista viikoksi. 

Päivän fiilis on hyvä. Auriko paistaa ja lämpöä piisaa, sain Finlandia Foundationin sijaisuudesta ja erääseen kyselytutkimukseen osallistumisesta vähän taskurahaa ja opetus luistaa. Nyt lähdön lähestyessä alkaa melkein iskeä paniikki: en minä nyt vielä halua lähteä! Koskaan ei selvästikään ole hyvä olla, kun ensin mangun koti-ikävää ja sitten en haluaisikaan lähteä. Syvällä sisimmässäni odotan kyllä jo kotimatkaa ja paluuta kotiin. "There's no place like home", tiesi Dorothykin Smaragdikaupungissa aikansa seikkailtuaan. 17 päivän päästä minäkin lyön kengänkannat yhteen ja lennän takaisin Tampereelle. Mutta tänään painelen kyllä vielä nauttimaan minun Smaragdikaupunkini sykkeestä kansainväliselle filmifestivaalille katsomaan niinkin eksoottista elokuvaa kuin Tom of Finland. 

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Emerald City
Maira Gall